Iedere maand klassieke pracht bij Buitengewoon Klassiek

Ook tijdens het jubileumseizoen van Theater de Bussel is er ruimte voor klassieke muziek in Oosterhout. Voor het vierde jaar op rij zal de Buitengewoon Klassiek reeks haar intrede doen in de zalen van het theater. Één van de initiatiefnemers achter dit project is Marijn den Boer, een programmeur die de passie voor klassieke muziek al jaren met zich meedraagt. 

Jarenlang was Marijn de stuurman van conferentiehotel De Boshoeve in Rijsbergen. Hier implementeerde hij al beeldende kunst en muziek in de dienstverlening van het hotel, om de kop boven het maaiveld uit te steken. De voorliefde voor muziek zat diep, en zo ontstonden tegelijkertijd de eerste ideeën voor een klassieke concertreeks. In februari 2008 vond het eerste concert plaats in het hotel; vijf jaar later schoof het concept door naar de Geertruidskerk in Geertruidenberg, onder de toentertijd passende naam ‘Geertruidenberg Klassiek’. Marijn vertelt over deze periode: “In eerste instantie speelden we in de crypte van de Geertruidskerk, daarna in het voormalige Middeleeuwse gemeentehuis. Het concept waarmee we begonnen droeg een competitief element. Het publiek jureerde onze maandelijkse concerten en de beste drie kandidaten van een jaargang streden om een geldprijs. Daar zijn we vanaf gestapt omdat het moeilijk te beoordelen is of een pianist beter is dan bijvoorbeeld een harpist of fluitist.”

Jarenlang groeide Geertruidenberg Klassiek uit tot een lokaal begrip, en toen kwam de pandemie. Het gemeentehuis was te klein om volgens de maatregelen de reeks door te laten gaan. Marijn wilde echter in het gedachtengoed van de bezoekers blijven, dus tijdelijk stoppen was geen optie. “Toen hebben we gebeld met Theater de Bussel. De directeur Charlotte Louwers reageerde meteen enthousiast en er werden creatieve oplossingen bedacht.” En zo nam Geertruidenberg Klassiek in 2021 zijn intrede in Theater de Bussel onder de nieuwe naam: Buitengewoon Klassiek. 

Ondanks de naamwisseling is het doel van de reeks hetzelfde gebleven: iedere maand een podium in deze regio bieden voor aanstormende talenten in de klassieke muziek. “Tegenwoordig programmeren we klassieke muziek met pianosolo of ensembles met altijd een piano erin, aangevuld met één of meerdere instrumenten”. Dat programmeren werpt inmiddels zijn vruchten af en levert Marijn bijzondere relaties op. “Je raakt langzamerhand thuis in dit wereldje en het blijkt dat de kwalitatief hoogwaardige en meestal jonge musici elkaar vaak kennen. De een beveelt zo de ander aan. Er zijn zelfs mooie vriendschappen uit voortgekomen, en ook uitnodigingen voor bijvoorbeeld een trouwerij in Italië of Litouwen, of een vakantie op Sicilië.” Verder wordt er ook samengewerkt met docenten aan conservatoria van onder andere Amsterdam, Brussel, Düsseldorf en Zürich om tips te vergaren van nieuwe talentvolle studenten, en wordt er afgereisd naar concoursen en recitals om kennis te maken met potentiële deelnemers.

In 2022 werd Buitengewoon Klassiek uitgebreid met een nieuw concert. Naast de inmiddels maandelijkse talentvolle zondagmiddagen in de kleine zaal, werd in april het Meesterpianisten concert toegevoegd. Dit alles in het kader van de internationale Dag van de Piano, vertelt Marijn. “Dat gebeurt rondom de 88e dag van het jaar, aangezien een piano 88 toetsen heeft. Om die feestdag cachet te geven wilden we een (inter)nationale toppianist(e) contracteren voor een optreden in de grote zaal van het theater, op de prachtige Steinway concertvleugel. Dit seizoen hebben we Ralph van Raat kunnen vastleggen: een internationaal vermaarde pianist die schitterde van New York tot Beijing en van Amsterdam tot Sydney. Het is ieder jaar weer een uitdaging om zo’n grote naam naar Oosterhout te halen.”

Met stijgende bezoekersaantallen en vooral vaste terugkerende bezoekers, ziet het theater dat Buitengewoon Klassiek een begrip wordt in de regionale klassieke wereld. De afwisseling van het type artiesten qua instrumenten, repertoire en afkomst biedt een divers programma dat ieder seizoen vernieuwend aanvoelt. Ook in het jubileumseizoen lopen de artiesten en stijlen uiteen, vertelt Marijn. “Zo hebben we Duo Saraswati dat vanwege Balinese roots ook Aziatische muziek brengt. Feico Deutekom heeft zijn programma gebaseerd op ‘minimal music’ van onder andere Philip Glass. En het duo Eduardo Paredes & Lestari Scholtes hebben filmmuziek als thema gekozen.” 

Buitengewoon Klassiek vindt iedere eerste zondag van de maand plaats om 15.00 in onze kleine zaal.
Bekijk hieronder het volledige seizoensprogramma.

 

Duo Ludens

Buitengewoon Klassiek

6 okt 15:00

Duo Saraswati

Buitengewoon Klassiek

3 nov 15:00

Feico Deutekom

Buitengewoon Klassiek

1 dec 15:00

Eduardo Paredes & Lestari Scholtes

Buitengewoon Klassiek

5 jan 15:00

Sander Lekkerkerk

Buitengewoon Klassiek

2 feb 15:00

Hassan & Ibrahim Ignatov

Buitengewoon Klassiek

9 mrt 15:00

Ralph van Raat

Meesterpianisten

6 apr 15:00

Jorge Sergio Hernández Medrano

Buitengewoon Klassiek

4 mei 15:00

Hessel Luijken

Buitengewoon Klassiek

1 jun 15:00

Robert Poortinga

Buitengewoon Klassiek

1 sep 15:00