40 jaar terug in de tijd
Het zal je niet ontgaan zijn: Theater de Bussel viert dit seizoen haar 40-jarige bestaan. In september 1984 vonden de opening en eerste voorstelling ooit plaats in het pand. De aanloop naar dit startmoment gaat zelfs nog verder terug. Laten we er eens een kijkje naar nemen!
De eerste indicaties dat Oosterhout een centrale plaats voor culturele activiteiten nodig had, komen uit 1958. Stichting C.C.S. (Commissie Culturele Samenwerking) spotte toen al de behoefte die er in de gemeente ontstond om accomodatie te bieden aan culturele groepen in de regio. Gesprekken over de financiëring deden jarenlang de rondte tijdens raadsvergaderingen, evenals waar dit pand dan zou moeten komen. Zo werd de Heuvel overwogen als bouwlocatie, en ook de Pannehoef werd overwogen om uitgebreid te worden tot een volwaardig theater. Er werden talloze schetsen gemaakt hoe het culturele centrum eruit zou zien, waarvan één zelfs op een boom lijkt.
Op 2 december 1980 ging de kogel definitief door de kerk: de gemeenteraad stemde in met plannen om het Waterlooplein op de schop te nemen, met 17 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Niet alleen de Bussel was onderdeel van deze uitbreiding want ook de bibliotheek, een streekarchief, 140 service-appartementen en een hotel werden hierin opgenomen. Iets meer dan drie jaar later geeft Dries van Agt (destijds de commissaris van de koningin in Noord-Brabant) op 3 februari 1984 het startsein voor de bouw door de eerste paal in de grond te slaan.
Kenmerkend aan de bouw is het kunstwerk op de gevel. Voor de bouwplannen moesten namelijk een theehuis, muziekkoepel en groep bomen van de lokale openbare tuin plaatsmaken. Oosterhoutse kunstenaar Bas de Groot ontwerpt een reliëf van gekleurde bakstenen dat in de gevel gebouwd wordt, in de vorm van een boom. Zo leeft dit stukje natuur door in het pand. Leuk om te weten: een deel van deze muur met reliëf is nog steeds te zien op het huidige kantoor van het theater!
Zo'n zeven maanden later, op 19 september 1984 is het dan zo ver. Van Agt opent op deze avond het pand, onder andere met de woorden: "Oosterhout is nu in immateriële zin heel wat rijker. Arkendonk voor het fit houden van het lichaam, het Bussel-complex voor het op peil houden van de geest". Na deze woorden was het natuurlijk tijd voor theater, maar aan wie de eer om voor de eerste keer op onze planken te staan?
De oplossing was eigelijk simpel: iedereen die graag in het theater wilde optreden was welkom om zich aan te melden voor het toneelstuk 'De Schout van Oosterhout'. Van oorsprong stamt dit stuk uit de jaren dertig en vertelt het over een schout (ambtenaar) die tijdens de Tachtigjarige Oorlog temidden van alle hervormingen vasthoudt aan zijn katholieke geloof. Maar gezien de talloze aanmeldingen besloot dit gezelschap er een humoristiche, revue-achtige variant van te maken. Dus in plaats van een serieus verhaal kwamen nu bijvoorbeeld een blokfluitensemble, majoretten, een blaaskapel en de carnavalsvereniging inclusief prins, nar en Raad van Elf voorbij. Zelfs Sinterklaas betrad met zijn Pieten het podium. Op die manier kon iedereen die interesse had deelnemen aan dit openingsstuk dat van 19 t/m 21 september te zien was.
Naast dit stuk waren er nog 25 andere voorstellingen te zien in dit debuutseizoen. Dat waren wel andere aantallen dan onze huidige 180+ voorstellingen per seizoen! Destijds waren al artiesten als Martine Bijl, Youp van 't Hek, Urbanus en Tineke Schouten te zien tijdens het seizoen. Laatsgenoemde staat zelfs dit seizoen weer in ons theater, dat maakt de cirkel mooi rond!